Gelin Çiçeğini Hangi Şarkıda Atmalısın?

Gelin çiçeğini hangi şarkıda atman gerektiğine karar veremediysen yada hiç düşünmediysen işte sana bir fırsat!

Salonda bulunan bekârlar için çok güzel haberlerimiz var! Çiçek atma törenimiz başlıyor. Belki de bir sürü etkinliğe katılım gösteriyoruz ancak düğün günlerinde olduğu gibi farklı bir deneyime sahip olamıyoruz. Düğün günlerinde gelinler çiçeklerini dilediği kişilere atmak ister. Bu durumda çiçeği yakalayacak olan değerli arkadaşınız, bu deneyimi ile kendisine unutulmaz bir anı yaratmış olur. İyi bir nişancı olarak dilediğiniz kişiye çiçeğinizi denk getirmeniz; sevgili arkadaşınızın yüzünü daima güldürür. Çünkü çiçeği alan kişinin, sonraki evlenen kişi olacağına inanılır. Peki, bu anı yaşamayı hayal ettiğinizde arka planda hangi şarkı çalıyor olacak diye sorsak, eminiz ki henüz karar vermemişsinizdir ve hatta belki de düşünmemişinizdir. İşte, sizi yakından tanıyor ve ihtiyaçlarınızı biliyoruz. Dolayısı ile gelin çiçeğini hangi şarkıda atabilirsin ile ilgili bu faydalı postu hazırladık. İyi, okumalar!

Sevdiğiniz kişi ile birlikte mutluluğun kapısını açtığınız o gün, düğün gününüz her anısı ile hafızalardan silinmez. Düğünlerin en gözdesi ise adetlerdir. Türkiye'de gelenek ve görenekler oldukça fazladır. Bunların büyük bir kısmı; doğduktan sonra kültürünü benimsediğimiz bölgelerdir. Ancak bazı adetleri her düğünde görmek mümkündür. Bu adetlerden en yaygın olanları nikâhta ''Evet'' kelimesini duyduğumuzda gelinin damadın ayağına basmasıdır. Aynı zamanda gelinin arkadaşlarına çiçek atması da çok yaygın bir adettir.

Peki, bu âdetin geldiği yer neresidir? Düğünlerin en önemli unsurlarından olan çiçekler; organizasyon aşamaların her birinde varlıklarını sergilerler. Nikâh için ayarlanan masadan damadın yaka çiçeğine kadar her detayda birer çiçek görebilmeniz mümkündür.

Düğün töreninin bitimine yaklaştığımızda gelin, arkasında bekleyecek olan arkadaşlarına çiçeğini atar. Ancak bu gelenek için aranan bazı şartlar vardır. Birinci şart; gelin arkasına geçen kadınlara sırtını dönerek çiçeği arkaya doğru atması gerekir. İkinci şart; çiçeği tutmak için toplanan kadınların bekâr olmaları gerekir.

Gelin Çiçeği Tutmanın Anlamı Nedir?

Düğün gününde çoğunlukla dans etmeyi tercih eden gelin, arkasını dönerek dilediği arkadaşlarına çiçeğini atar. Bu durumda her ne kadar gelin çiçeği tercih edilse de, kimi zaman gelinin yanında fazladan getirdiği çiçek ile bu adet tekrarlanır. Gelinin atacağı çiçeği yakalayacak olan şanslı kişinin, bir sonraki evlenecek kişi olacağına inanılır.

Gelin Çiçeği Atma Âdeti Nereden Geliyor?

Gelinin atacağı çiçeği yakalayan kadınların kısmeti açılıp açılmayacağı bilinmez, ancak yıllardır bu durum bir adet olarak halen devam ediyor. Âdetin tarihi ise Ortaçağ Avrupa'sına dayanır. 11 ve 13. yüzyıllarında gerçekleştirilen düğünlerde benzer bir adet ortaya çıkmış. Gelinlerin arkadaşları, düğün bittikten sonra gelini kovalayarak gelinliğinden parçalar koparırlarmış.

Bekâr kadınlar gelinleri kovalayarak aldıkları gelinlik parçalarının şans, bereket ve doğurganlık getireceğine inanırlarmış. Bu durumda şu şekilde düşünebiliriz; gelinin, düğün gününde çok şanslı biri olduğuna inanılır ve onun kadar şanslı olmak için onun gelinliğinden bir parça alınırmış. Günün sonunda gelinliğin kendisi paramparça bir hale gelirmiş ve o dönemde yaşayan bir gelin hiçbir şekilde gelinliğini saklayamazmış.

Sonraki zamanlarda, gelişen dünya düğünleri ile gelinlikler daha pahalı bir şekilde satılmaya başlamış. Böylece evlenen kadınlar kendi gelinliklerini saklayabilmiştir. Kimi gelinler bu hatırasını dolaplarına kaldırmış kimileri de kendi çocuğunun düğünü için saklamıştır. Bu durumda bu adet farklı bir hale gelerek; gelinlik parçalanmasın diye kumaş parçaları atılmaktadır. Ancak gelinin kendisi bu kumaş parçalarını atması gerekir. Yıllar boyunca farklılaşarak günümüze gelen adet son halini çiçek atma ile sonlandırmıştır.

Zaman ilerledikçe popüler bir hale gelen bu adet ile genç kadınlar dilediği kişilere şans ve kısmet dağıtmaya devam ediyorlar. Gelin çiçeği atmadan önce eğlenceli bir şarkı çalınır ve gelin arkasını döndükten kısa bir süre sonra dans ederek, bir anda çiçeği fırlatır.

Çiçek atma âdetinin hikâyesini siz meraklı okuyucularımıza anlattık! Şimdi gelin çiçeğinizi atarken orkestranın o sırada çalabileceği parçalara göz atalım. Sizler için birçok alternatifimiz var.

Türkçe Gelin Çiçeği Atma Şarkıları

  • Bütün Kızlar Toplandık - Nil Karaibrahimgil

  • Evli, Mutlu, Çocuklu - Demet Akalın

  • Yalnız Kullar - Sezen Aksu

  • Evlenmeliyiz - Hadise

  • Kaçın Kurası - Sezen Aksu

Yabancı Gelin Çiçeği Atma Şarkıları

  • Candyman - Christina Aguilera

  • Addicted to You - Shakira

 

 

  • Shaky Shaky - Daddy Yankee

 

  • Pump it - Black Eyed Peas

 

  • Let's Get Loud - Jennifer Lopez

 

0 Yorumlar

Hiçbir yorum bulunamadı