Gelin ve Damatlar icin Bilgisayar ile ilgili bilgiler

Bu rehberde, dizüstü bilgisayarlar için farklı ekran boyutlarını, değişen çözünürlük seçeneklerini, dokunmatik ekran işlevini, bir hepsi bir arada bilgisayarın ne olduğunu, farklı işlemcileri, grafik ..

Modern günlük dizüstü bilgisayarları oluşturan ileri teknoloji inanılmaz bir hızla gelişmeye devam ediyor ve uygun fiyatlı, güçlü ve kullanımı kolay yeni bir dizüstü bilgisayar satın almak artik cok kolay. 12 inç ile neredeyse 16 inç arasında değişen yüksek çözünürlüklü ekran boyutları, son teknoloji işletim sistemleri, taşınabilirlik için hafif ağırlıklar ve dizüstü bilgisayarınızın şarj edilmesi gerekmeyecek kadar uzun süre çalışan pil ömrü ozellikleri ile basiniza gelebilecek en büyük zorluk, hangi dizüstü bilgisayarın en uygun olacağına karar vermek olacak.

kizil sacli gelin

Bu rehberde, gelin ve damatlarımıza, dizüstü laptop bilgisayarlar için farklı ekran boyutlarını, değişen çözünürlük seçeneklerini, dokunmatik ekran işlevini, bir hepsi bir arada bilgisayarın ne olduğunu, farklı işlemcileri, grafik işlemcilerini, bellek kapasitesini, pil ömrünü, depolama alanını, farklı işletim sistemlerini, oyun bilgisayarlarını ve dizüstü bilgisayarları ve belirli dizüstü bilgisayarlarla birlikte gelen aksesuarları anlatıcaz ve iyice ele alıcaz.

Boyut

Belirli bir dizüstü bilgisayar veya bilgisayarın açıklamasında yer alan ekran boyutu, ekranın köşeleri arasındaki toplam mesafe olan diyagonal uzunluğu ifade eder. Bu ölçüm amerikanca inç cinsinden ifade edilir. Dizüstü bilgisayarlar için en yaygın ekran boyutları, diyagonal olarak ölçülen 11.6", 13.3", 14" ve 15.6"dır.


Dizüstü bilgisayarınız için ideal ekran boyutunu seçerken, 11.6", 13.3" veya 14" gibi daha küçük ekran boyutlarına sahip dizüstü bilgisayarların daha hafif olacağını, ancak genellikle 15.6" gibi daha büyük ekran boyutlarına sahip dizüstü bilgisayarlara oranla güçlü olmadıklarını göz önünde bulundurun lütfen.


Çözünürlük

Çözünürlük, dizüstü bilgisayarınızın veya bilgisayarınızın ekranında görünen görüntüyü oluşturan toplam piksel sayısını temsil eder. Ekranınızdaki piksel sayısı ne kadar yüksekse, daha keskin görüntüler, filmler ve metinler elde edersiniz. Bu ayrıca, yan yana program kullanımı için birçok web sayfası ve uygulamayı sığdırabileceğiniz daha fazla dijital alan anlamına gelir. Ekran çözünürlüğü, yatay ve dikey piksel sayılarıyla temsil edilir. Dizüstü bilgisayarlarda en yaygın görülen çözünürlükler 1366x768 (HD) ve 1920x1080 (Full HD) dir. Ayrıca piksel yoğunluğunu da göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmayın. Monitörlerin farklı boyutlarda ve çözünürlüklerde mevcut olması nedeniyle, farklı boyutlardaki monitörlerin aynı piksel sayısına sahip olabileceğini hızlı bir şekilde fark edeceksiniz. 24 inçlik bir monitör ile 32 inçlik bir monitörün, her ikisinin de 1920x1080 ekran çözünürlüğüne sahip olduğunu ve nasıl farklı görüntü kalitesi sunduklarını görebilirsiniz. 24 inçlik monitördeki görüntü kalitesi, piksel yoğunluğu nedeniyle daha keskin görünecektir ve piksel yoğunluğu PPI Pixel Per Inch (Piksel Başına İnç) olarak ölçülür. PPI ne kadar yüksekse, görüntü kalitesi o kadar iyi olur. Dolayısıyla, daha yüksek görüntü kalitesine yatırım yapmak istiyorsanız, daha büyük monitörlerden uzak durmanız en iyisidir.

Dizüstü bilgisayarınız veya bilgisayarınızda yapacağınız çalışmalar için en iyi ekran çözünürlüğünü seçerken, grafik tasarımcısıysanız, minimum çözünürlüğün 1360x768 olması gerektiğini unutmayın. Mimar veya oyun geliştirici gibi karmaşık 3D modellemeyle uğraşan biriyseniz, 1920x1080'nin üzerine çıkmanız gerekecektir. Video düzenleme yapıyorsanız, genellikle 1920x1080'e en azından en alt sınır olarak hedeflemek iyi olur. Bunun nedeni, 1080p'nin video için standart olmasıdır. Dolayısıyla, 1080p video ile çalışıyorsanız, bu videoyu doğal olarak görüntüleyebilen bir ekrana ihtiyacınız olacaktır. Son olarak, fotoğrafçıysanız, bütçenize uygun olan en yüksek çözünürlüğe sahip bir dizüstü bilgisayar veya bilgisayar satın almanız gerekir.


Dokunmatik Ekran

Bugün satın alınabilen birçok dizüstü bilgisayarda bulunan dokunmatik ekran işlevi, laptopun genel kullanıcı deneyimini geliştirerek dokunsal işlevselliği artırır. 2'si 1 arada laptop stili, dizüstü bilgisayarınızı kolayca bir tablete dönüştürebilmenizi sağlar.


Hepsi Bir Arada

Bir hepsi bir arada bilgisayar, özellikleri ve genel işlevselliği açısından masaüstü bir bilgisayar sistemine çok benzer. Ancak, bir masaüstü bilgisayar, ayrı bir monitörün yanı sıra bir bilgisayar kasasından oluşurken, bir hepsi bir arada, ekranı ve bilgisayarı tek bir cihazda birleştirir. Bu, yerden tasarruf sağlayan bir tasarımın sonucudur. Ayrıca, hepsi bir arada bilgisayarlar genellikle laptoplardan daha büyük ekran boyutlarına sahiptir ve 20 ila 27 inç arasında değişen boyutlarda olabilir.


İşlemci

Merkezi işlem birimi (CPU), bilgisayarınızın üzerine yüklediğiniz farklı uygulamalar ve programlarla başarılı bir şekilde etkileşim kurmanızı sağlayan özel olarak tasarlanmış bir donanım parçasıdır. CPU, programın talimatlarını yorumlamak ve daha sonra, bilgisayarınızı kullandığınızda arayüz yaptığınız gerçek çıktıyı oluşturur. Bilgisayarınızın tüm bu bilgileri işlemesi için geçen süre, bilgisayarınızı kullanırken genel deneyiminiz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca, işlemci çekirdekleri, bir bilgisayarın merkezi işlem biriminde bulunan bireysel işlem birimleridir. İşlemci çekirdeği, tek bir hesaplama görevi için talimatları almak üzere tasarlanmıştır. İşlemci çekirdeği, tüm bu bilgileri sindirmek için dahili saat hızıyla çalışır. Bilgisayardaki saat hızı gigahertz (GHz) olarak ölçülür. GHz ne kadar yüksekse, saat hızı o kadar yüksek olur. Daha hızlı bir saat hızı genellikle CPU'nuzdan istenen görevlerin daha hızlı bir şekilde tamamlandığını görebileceğiniz anlamına gelir. Bu, bilgisayarınızın uygulamaları ve programları gezinirken daha sorunsuz bir deneyim sağlar. Son olarak, günümüzdeki çoğu bilgisayar, aynı anda birden çok görevi tamamlamanıza olanak tanıyan birden fazla işlemci çekirdeği ile birlikte gelir. Birden fazla işlemci çekirdeğine ve hiper-iş parçalama teknolojisine sahip bir bilgisayar, hem oyun hem de çalışma bilgisayarları için önemlidir.


Grafik İşlemci

GPU veya Grafik İşlem Birimi, bilgisayarınızın çeşitli video sinyal çıkışlarını yönetmekten sorumludur. Ekranınızdaki görünen her şeyi, bilgisayarınızın veya dizüstü bilgisayarınızın Grafik İşlem Birimi yönetir. Bu, PowerPoint, filmler, televizyon ve bilgisayar oyunları da dahil olabilir. Bir masaüstü bilgisayara sahipseniz, Grafik İşlem Birimi, bilgisayarınıza fiziksel olarak takılan bir grafik kartında bulunur. Bir dizüstü bilgisayara sahipseniz, Grafik İşlem Birimi, dizüstü bilgisayarınızın anakartında bulunur. Dizüstü bilgisayarlar için mevcut farklı GPU türleri arasında iki seçenek vardır. Entegre bir GPU içeren bir dizüstü bilgisayar veya Ayrık bir GPU seçebilirsiniz. Entegre bir GPU, dizüstü bilgisayarın Merkezi İşlem Birimi (CPU) içinde bulunur ve temel grafik işleme yapabilir. Ayrık bir GPU, dizüstü bilgisayarın anakartında bulunur ve daha karmaşık grafik işleme yapabilir. Dizüstü bilgisayarınız için hangi tür grafik işlem birimine ihtiyacınız olduğuna karar verirken, kelime işleme veya genel web tarama gibi temel görevlerle ilgilenecekseniz, entegre bir GPU'ya sahip bir dizüstü bilgisayar yeterli olacaktır. Öte yandan, dizüstü bilgisayarınızı video düzenlemek, grafik tasarım yapmak veya oyun oynamak gibi daha karmaşık görevler için kullanacaksanız, ayrık bir GPU'ya sahip bir dizüstü bilgisayara ihtiyacınız olacaktır.


Bellek

Çoğu insanın en az 8GB RAM (veya bellek) kapasiteli bir dizüstü bilgisayara veya masaüstü bilgisayara ihtiyacı olacaktır. RAM'ı, cihazınızın çalışma kısa süreli bellek kapasitesi olarak düşünebilirsiniz. Örneğin, bir programı arka planda açık bıraktığınızda, bilgisayarınızın RAM'i, nerede kaldığınızı hatırlayabilir ve bu nedenle görevinize geri dönmenizi kolaylaştırabilir, beklemek için zaman kaybetmenize gerek kalmadan. Aynı anda birden çok tarayıcı sekmesi açık olduğunda da aynı durum geçerlidir. Bilgisayarınızda yeterli RAM yoksa, gecikme yaşamaya başlayacağınızı ve çeşitli görevlerinizi zamanında tamamlamanızı zorlaştıracağınızı fark edeceksiniz. İhtiyaçlarınıza en uygun RAM miktarı konusunda, bilgisayarınızı temel olarak kelime işlem yapmak ve Solitaire gibi basit oyunları oynamak için kullanmayı planlıyorsanız, 8GB RAM yeterli olacaktır. Bilgisayarınızda modern video oyunları çalıştırmayı planlıyorsanız, en az 12, tercihen 16GB RAM'e ihtiyacınız olacaktır. Photoshop, Blender ve Adobe Premiere gibi modern yazılımları çalıştırmayı planlıyorsanız ve aynı anda birden fazla sekme açık tutmak istiyorsanız, en az 16GB RAM'e ihtiyacınız olacaktır. 4K çözünürlükte videoları veya dokuları renderlamayı planlayan bir profesyonel tasarımcıysanız, 32GB RAM'e sahip bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır.


Pil Ömrü

Bugün mevcut olan birçok dizüstü bilgisayar için tipik aralık, şarj etmeniz gerekmeyecek şekilde kullanım süresi olarak 4 ila 18 saattir. Dizüstü bilgisayarınızın pilinin ne kadar hızla tükendiğini yavaşlatmanın bazı stratejileri de bulunmaktadır. Aynı anda açık olan uygulama ve/veya sekmelerin sayısını en aza indirmek ve kullanılmadığında dizüstü bilgisayarınızın Bluetooth işlevini kapatmak gibi önlemler alabilirsiniz.


Depolama

Dizüstü bilgisayarınız için ne kadar depolama alanına ihtiyacınız olduğuna karar verirken, dizüstü bilgisayarınızı ne amaçla kullanmayı planladığınızı belirlemeniz önemlidir. Örneğin, bir dizüstü bilgisayarda birçok fotoğraf, bilgisayar oyunu ve filmi yanı sıra daha küçük müzik ve metin dosyalarını saklamayı planlıyorsanız, genellikle en az 1TB depolama alanına sahip bir dizüstü bilgisayar seçmeniz önerilir. Dosyaları neredeyse hiç kaydetmeniz gerekmeyen ve sık sık buluttan çalışan bir dizüstü bilgisayarda daha az depolama alanına sahip bir dizüstü bilgisayar almanız önerilir. Depolama ortamları açısından, dizüstü bilgisayarlar için sabit diskler ve SSD'ler bulunmaktadır. Bir dizüstü bilgisayarda SSD sürücüye sahip olmanın avantajı, ortalama olarak dosyaları sabit diskin 10 kat daha hızlı okuyabilmesidir. Çoğu dizüstü bilgisayarda en azından bir SSD sürücü bulunur ve bazen bir SSD ve HDD kombinasyonuna sahip olurlar.


İşletim Sistemi

İşletim sistemi veya OS, bilgisayarınızın yazılımını, donanımını ve diğer kaynaklarını başarılı ve verimli bir şekilde yöneten sistem yazılımıdır. Günümüzdeki bilgisayarlarda en yaygın işletim sistemleri Microsoft Windows, iOS ve Linux'dur. Genel olarak, bilgisayarınız ömrü boyunca birçok sistem yazılımı güncellemesi geçirecektir. Eğer isterseniz, bu sistem yazılımı güncellemelerini kendiniz hatırlamak istemiyorsanız, bu güncellemeleri otomatik olarak yapacak şekilde ayarlayabilmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte, bazı yazılım güncellemeleri uzun sürebilir ve bu nedenle işinizi aksatmamak için bunları gece boyunca çalıştırmak en iyisidir.


Oyun

Bir oyun dizüstü bilgisayarının özel olarak tasarlandığı, size güvenilir yüksek performans hızları, olağanüstü bellek kapasitesi, üç A grafikler ve hızlı işlem gücü sunmak üzere tasarlandığı bilgisayarlardır. Oyun dizüstü bilgisayarları, video işlemesi konusunda son derece verimlidir. Standart bir oyun dizüstü bilgisayarının genellikle bir video kartı vardır ve bu kart, ekranda görünen görüntülerin genel kalitesini artırmak için kullanılır. Ayrıca, oyun dizüstü bilgisayarlarında daha iyi bir havalandırma kapasitesi ve özellikle güçlü fanlar gibi gelişmiş soğutma seçenekleri bulunur. Modern video oyunları dizüstü bilgisayarları sınırlarına itebileceğinden, doğru soğutma, oyun dizüstü bilgisayarınızın uzun ömürlü olması için önemlidir. Bir oyun dizüstü bilgisayarı ile oyun dizüstü bilgisayarı arasında seçim yaparken, ikisi arasındaki en büyük farklar, bir oyun dizüstü bilgisayarının size büyük taşınabilirlik kolaylığı sağlamasıdır, oysa bir oyun masaüstü bilgisayarı (kolayca) yanınızda taşınamaz. Bununla birlikte, oyun masaüstü bilgisayarları genellikle daha güçlü bileşenlere sahiptir ve sıvı soğutma işlevselliği için özelleştirilebilir.


Aksesuarlar

Yeni dizüstü bilgisayarınızla, yeni bir fare (kablolu veya kablosuz), hoparlörler ve bir klavye gibi temel ve son teknoloji aksesuarlara yatırım yaparak genel deneyiminizi kolayca geliştirebilirsiniz. Yeni bir fare, imleç hareketi açısından daha büyük hassasiyet sağlayabilir. Çoğu kullanıcı, kullanım kolaylığı nedeniyle kablosuz fare seçeneğini tercih eder ve bugün mevcut olan kablosuz fareler genellikle bir USB alıcısı kullanır, çok az giriş gecikmesine sahiptir ve harika bir pil ömrüne sahiptir. Öte yandan, bir kabiliyetli bir fare daha hızlı tepki süresine sahip olabilir ve bu nedenle oyuncular için ideal olabilir. Ayrıca, birçok kablolu fare seçeneği kablosuz fare alternatiflerine göre daha ucuz olabilir. Bir sonraki olarak, yeni bir harici klavye dizüstü bilgisayarınız için değerli bir aksesuardır, çünkü bileklerinize, ellerinize, boynunuza ve gözlerinize uyguladığınız yükü önemli ölçüde azaltabilir. Ayrıca, harici bir klavye kullanarak, dizüstü bilgisayarınızın asıl klavyesinin durumunu koruyabilirsiniz, böylece dizüstü bilgisayarınızı satmayı düşündüğünüzde değerinin azalmamasını sağlarsınız. Son olarak, dizüstü bilgisayarınız için yeni hoparlörler, gelecekteki eğlence deneyimlerinizi geliştirmenin son derece etkili bir yoludur, yeni filmler ve TV programları yayınlamak veya müzik dinlemek gibi.


Dizüstü bilgisayarınızın bataryasını el ile değiştirebilir misiniz?

Dizüstü bilgisayarınızın bataryasını el ile çıkarabilme yeteneğiniz olabilir, ancak bunu yapmadan önce dizüstü bilgisayarınızın garantisini okumanız ve garantiyi geçersiz kılmamak için dikkat etmeniz önemlidir.


Dizüstü bilgisayarınızın RAM'ini artırabilir misiniz?

Birçok dizüstü bilgisayar genellikle ek bir RAM yuvasına sahiptir, böylece ek bir RAM modülünü takabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınızda ek bir RAM yuvası yoksa, orijinal RAM'i çıkarabilir ve daha yüksek bellek kapasitesine sahip bir RAM ile değiştirebilirsiniz. Bununla birlikte, ek RAM'i eklemek için dizüstü bilgisayarınızın bu kapasiteyi destekleyebilmesi önemlidir.


Dizüstü bilgisayarınızın grafik kartını yükseltebilir misiniz?

Genel olarak, dizüstü bilgisayarınızın grafik kartını yükseltemezsiniz, çünkü çoğu dizüstü bilgisayarın entegre bir grafik çipi vardır ve bu çip dizüstü bilgisayarın anakartına kalıcı olarak yerleştirilmiştir. Dizüstü bilgisayarınızdaki grafik kartının çıkarılamaz olduğunu belirlediyseniz, bu, yükseltilemeyeceği anlamına gelir. Bununla birlikte, grafik kartınızı yükseltebileceğiniz özel dizüstü bilgisayarlar vardır. Bu dizüstü bilgisayarlar, "Mobil PCI Express Modülü" olarak adlandırılan bir yükseltilebilir grafik soketine sahiptir. Bu grafik soketi genellikle oyun dizüstü bilgisayarlarında bulunur.




 

0 Bemerkungen

Keine Kommentare gefunden